Конзерваторско рестаураторски радови на комплексу споменика борцима у I и II светском рату у Сремским Карловцима

 

Током јула и августа 2015. године изведена је прва фаза радова на обнови комплекса споменика борцима у I и II светском рату у Сремским Карловцима. Комплекс споменика који садржи надгробни споменик 18-торици бораца Првог светског рата и заједнички надгробни споменик 47-орици бораца страдалих током народноослободилачке борбе налази се на православном гробљу на североисточном делу Магарчевог брега у Сремским Карловцима.
У новембру 1918. године 21 војник из различитих места у Србији, међу њима и један руски војник умрли су од шпанске грознице у Војној болници у Сремским Карловцима смештеној у згради Богословског семинара. Њих 18-торица сахрањена су у гробници на гробљу Магарчев брег изнад Сремских Карловаца. 1919. или 1920. године Коло српских сестара подигло је над гробницом заједнички споменик и 18 појединачних споменика на местима где су сахрањени.
1956. године на Дан борца, у оквиру овог комплекса откривен је споменик палим борцима народноослободилачке борбе у II светском рату.
1969. године споменички комплекс је добио свој данашњи изглед према пројектном решењу архитекте Софије Недвидек. Формирана је затрављена шкарпа, прилазна степеништа од бетона и стазе од цепаног камена, израђен је бетонски опсек око заједничких гробница.
Комплекс споменика утврђен је за непокретно културно добро - споменик културе Решењем број 120/68 од 10. априла 1968.
Радови се изводе према пројекту који је израдио Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин, пројектант је Љиљана Стражмештеров, д.и.а. Радове прве фазе извео је Архитектура - Проинг Нови Сад. Радови на другој фази обнове обухватиће хортикултурно уређење комплекса и изводиће се током јесени. Израду пројекта и извођење радова финансирало је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије.