ДР СЛАВИЦА ВУЈОВИЋ ДОБИТНИЦА ПРИЗНАЊА „КУЛТУРНИ ОБРАЗАЦ“

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26.12.2019. у Југословенској кинотеци у Београду признање "Културни образац" установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе.

Пред пуном салом и високим званицама, као и добитницима признања, министар се обратио речима: „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“. Он сам по себи није доносио ни новац, ни злато, ни привилегије али је доносио посебну врсту утицаја и значаја свом носиоцу јер је говорио о томе да је носилац изузетним подвижништвом, у датим тренуцима историје, у складу са критеријумима времена, надилазио себе, своје друштво, своје слабости и уздизао се високо у свет врлине.“

Међу овогодишњим лауреатима нашла се др Славица Вујовић из Покрајинског завода, са истицањем њеног унапређеног приступа очувању наслеђа, награде ЕУ за културно наслеђе /Европа ностра 2018 и рада на номинацији културеног предела Бача. Када се има на уму да је у првој години добитник признања „Културни образац“ био Зоран Вапа, директор Покрајинског завода, онда можемо говорити о угледу који ужива наша институција, базираном на резултима и преданом тимском раду на већем броју пројеката.