ДОЊА ЦРКВА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Црква посвећена св. Петру и Павлу, сазидана је око 1719. године. Основа је у облику триконхоса, са једноставним фасадама у барокном стилу.Дуж фасада се пружа развијен поткровни венац. На западној фасади се налази благ испад, мали окулус као и двоја, полукружна врата. Једна врата су двокрилна, а друга за певницу су ужа. Прозори на цркви су полукружни, затворени валовитим решеткама у облику ромба. Јужни портал је истакнут са полукружним вратима и рустичним дорским ступцима, изнутра је окован шаркама у облику листа. Апсида и певнице имају полукружну основу, нешто су ниже са кровом у облику купе.Троспратни торањ има по један високи прозор са сваке стране и при угловима једноставне пиластре. Ширина цркве износи 7,8 м, дужина 30,4 м, а дебљина зида 1,16 м.
Спољна и унутрашња припрата су под сводовима. Наос је подељен на три травеја од којих је трећи под солејом, у виду плитког елиптичног свода са дубоким прозорским нишама. У олтарској апсиди су три прозора, а у ђаконикону и проскомидији по један. Под је од великих, квадратних камених плоча.Врата између спољне и унутрашње припрате су декоратвна, украшена рокајном бравом и кључаоницом. Између припрате и наоса постоји дрвени портал.
Резбарија иконостаса припада неокласицизму: то су композитни стубови са гирландама, вазе над престоним иконама и дверима, уравнотежени и симетрични облици икона. Горњи део иконостаса је полукружан. Архијерејски престо је у дуборезу, једнобојан. Певнице се одликују извијеним линијама које у предњем делу образују конкавни облик, украшене са три композитна пиластра и соклом у виду стилобата. Рад је Марка Вујатовића из 1825. године.

Слике у олтару су настале после 1720. године и дело су непознатог мајстора. Зидне слике на своду, пандантифима и иконе на иконостасу је сликао Димитрије Братоглић у периоду 1828-1831. једне од обнова цркве.