БАЧ - УСПЕШНО ОБЕЛЕЖЕНИ ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2014.

 

 

Дани европске баштине по 11. пут су обележени у општини Бач. Ово је, колико је нама познато, једини град поред Београда који је више од једне деценије посвећен неговању вредности које прописује Савет Европе . Од самог почетка 2003. године установљена је програмска шема са циљем да се истакну вредности локалне културе која даје свој допринос култури Србије, али и региона  средње и југоисточне Европе (Етно сабор, Етно пијаца , подизање свести о вредности наслеђа, програми за децу...)
Фонд  „Векови Бача“ је у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе Петроварадин  допринео квалитету обележавања Дана европске баштине 2014. са низом активности (између осталог председница Организационог одбора је др Славица Вујовић из Покрајинског завода, која је и председница Управног одбора Фонда). Поред  активног учешћа у формирању програма манифестације, највећи допринос ове две институције је дат кроз  округли сто „ Културни предео – прилика за економски развој базиран на културном  и природном наслеђу“. Био је то значајан догађај и због чињенице да је округли сто одржан у будућем Едукативном центру у подргађу, који је изграђен као посебна активност пројекта „Векови Бача“.  У уводним обраћањима и презентацијама учествовали су еминентни стручњаци, а овај догађај пратили су бројни гости ( представници државне управе и локалних самоуправа, који су заинтересовани за тему економског развоја, конзерватори, сарадници).
Била је запажена и изложба на тему „170 године заштите културног наслеђа у Србији“, коју је приредило Друштво конзерватора Србије“ поводом овог значајног јубилеја.  Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду и Покрајински завод одржали су радионицу „Мали свет наслеђа“, која је омогућила деци да се упознају са радом на микроскопу у научној капсули „ХЕРОМАТ“. Посебну радост деци су приредили и „Витезови зеленог барјака“  из Новог Сада, који су их у историјском амбијенту тврђаве обучавали средњовековним борбама. Наравно, владало је и велико интересовање за посету донжон кули.
Увече је у цркви самостана одржан изузетно успешан и посећен концерт духовне музике  Гудачког квартета Београдске филхармоније и хорова „Zvony“ из Селенче и „Невен“ из Бача“ (диригент Ј. Суђи), a који је отворио Мајкл Девенпорт, амбасадор ЕУ у Србији.
Поред наведених активности, у добро координираној  организацији  великог броја учесника (Туристичка организација, основне школе, општинске службе, Дирекција  и др.) одржан је и традиционални Етно сабор, са дечјим фолклорним ансамблима у јутарњем програму и са одраслима који су се представили игром и песмом у поподневном делу програма. Такође, традиционално, сабор је пратила и Етно пијаца, која је ове године имала највећи број учесника од када се ова манифестација обележава у Бачу. Вредно је истаћи да су се ове године значајније ангажовали млади,  кроз организацију дела програма на тврђави и округли сто „Улога и допринос младих процесу економског развоја“.
Свој допринос кроз волонтерски рад дали су и Добровољно ватрогасно друштво из Бача и ловачка друштва из општине Бач, који су припремили ловачки котлић за све учеснике и госте.  На крају, све је завршено добро посећеним рок концертом на тврђави, што је такође традиција, као и ватромет који обасја старе зидине и расположена лица публике.
Дани европске баштине 2014. остаће запамћени по разноврсности  и квалитету програма, великој посећености, доброј организацији  и атмосфери, као и лепој поруци коју је ова средина упутила у правцу решености да сачува и негује своје наслеђе, које истовремено припада и европском наслеђу.

 

Програм манифестације pdf.

 

Програм округли сто pdf.