ОДРЖАНО ПОСЛЕДЊЕ СТРУЧНО ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ „КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ – ВЕКОВИ БАЧА“ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ 5.10.2016.

 

Након три месеца трајања - изложба „Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача“ завршава свој живот и дружење са публиком у инспиративном простор у Галерији Матице српске 17. октобра 2016. године, дајући свој пуни допринос обележавању 65 година успешног рада Покрајинског завода. Изложбу је пратио богат пратећи програм: три форума, округли сто, дведечје радионице и шест стручних тумечења изложбе. И овај последњи догађај, одржан 5.октобра2016. окупило је заинтересовану публику и био је повод за окупљање чланова тима и драгихпартнера. Увод је испред домаћина, Галерије Матице српске, као и на свим осталим догађањимадала др Даниела Королија Црквењаков, на чему јој се и овом приликом искрено захваљујемо! Уследио је вођење др Славица Вујовић, ауторке изложбе , које је започето причом о 65 година Покрајинског завода, о претходним истраживачима и о приступу пројекта „Векови Бача“. Уследила су учешћа у тумачењу мр Јасне Гулан, која је говорила о истраживањима и конзервацијизидног сликарства Христофора Жефаровића у Манастиру Бођани и проф. др Јање Раногајец саТехнолошког факултета у Новом Саду, која је истакла сарадњу и резултате постигнуте уинтерпретацији сложених феномена повезаних са деградацијом материјала у конзервацији ињиховим „лечењем“. У причи о дифузном музеју и повећању знања о прошлости Бача, учествоваоје Милорад Попов, историчар говорећи о порушеној старој православној цркви из Бача из које суна изложби изложене две иконе. На крају је истакнут значај и допринос тима Покрајинског завода, партнера и појединаца у овој причи о људима и наслеђу и њиховом сусрету у пројекту „Векови Бача“.

Велико хвала свима који су помогли у припреми и реализацији изложбе и њених пратећихпрограма. Недостајаће нам НАША СРЕДА – испуњена сусретом са публиком, колегама, каоприлика за заједничко промишљање и деловање, вредне колегинице које документују све то ... Ову причу планирамо да наставимо у Београду, са свим искуствима и сазнањима које смо стекли уГалерији Матице српске у Новом Саду. ХВАЛА!!!


 

ПОСЛЕДЊЕ СТРУЧНО ТУМАЧЕЊЕ ИЗЛОЖБЕ "КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ" У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ У НОВОМ САДУ 05.10.2016. У 12 ЧАСОВА

 

У среду 5.октобра у 12 сати одржаће се последње (шесто по реду) стручно тумачење изложбе "Како очувати и користити културно наслеђе - Векови Бача", коју ће водити др Славица Вујовић, ауторка изложбе заједно са носиоцима активности на истраживању, конзервацији и популаризацији наслеђа. За ову прилику биће изложен и коришћен део опреме Лабораторије за материјале у културном наслеђу са Технолошког факултета у Новом Саду.

После вођења планирано је да се кроз разговор са посетиоцима поделе утисци и закључци до којих се дошло на пратећим програмима: три форума, округлог стола и две дечје радионице.
Радујемо се вашем доласку и размени добре енергије, идеја и наставка ове приче...

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО : КУЛТУРНИ ПРЕДЕО И МУЗЕЈ

 

У оквиру изложбе Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача у среду 21. септембра 2016. одржано је најављено ауторско вођење кроз изложбу и округли сто на тему: Културни предео и музеј, као део манифестације Дани европске баштине.

Округли сто су водили др Даниела Королија Црквењаков и проф. др Драган Булатовић, а увод у тему дао је Славко Спасић, председник Националног комитета ИКОМ-а Србије са кратким освртом на 24. генералну конференцију ИКОМ-а, одржану у јулу ове године у Милану, која се бавила истом темом: Museums and Cultural Landscapes. О потреби да се у складу са савременим приступима нађе одговарајућа институционална форма за музеализацију наслеђа на територији општине Бач и околине говорила је др Славица Вујовић, ауторка изложбе и вођа пројекта Векови Бача. Она је истакла да је културни предео Бач први те врсте у Србији, дефинисан посебним просторним планом, са планираном мрежом музејских збирки у споменицима културе. О спектру разнородних модела музеализације примељивих на територији општине Бач говорио је проф. др Драган Булатовић из Центра за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, истичући важност тумачења баштине и укључивања локалног становништва, како би се омогућио циклус преношења културних вредности. О томе како наслеђе постаје баштина говорио је др Милан Попадић из Центра за музеологију и херитологију. Др Даниела Королија Црквењаков из Галерије Матице српске говорила је о заштити српског црквено-уметничког наслеђа и музеализацији на територији Будимске епархије. Током округлог стола вођена је жива дискусија, што је додатно показало да је изабрана инспиративна тема и да ће сасвим сигурно уследити нови скупови, разговори... И овом приликом захваљујемо се Галерији Матице српске на уступљеној фотодокументацији.


 

НАЈАВА СТРУЧНОГ ВОЂЕЊА И ОКРУГЛОГ СТОЛА ЗА 21. СЕПТЕМБАР 2016.

 

У среду, 21. септембра 2016. године у 12.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, у оквиру обележавања манифестације Дани европске баштине биће одржано ауторско вођење др Славице Вујовић кроз изложбу Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача. Након вођења, у 13.00 сати биће одржан округли сто под називом Културни предео и музеј.
погледајте најаву догађаја на Фацебоок страници Галерије Матице српске

 

ОДРЖАНА ДРУГА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ СА ТЕМОМ
ЖИВОТ У СРЕДЊОВЕКОВНОМ ЗАМКУ – ТВРЂАВА БАЧ (14.9.2016)

 

У оквиру изложбе Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача и обележавања Дана европске баштине у Галерији Матице српске одржана је друга креативна радионица за децу на тему Живот у средњовековном замку – Тврђава Бач.

Радионицу је водила Весна Главочевић, директoрка Фонда Векови Бача из Бача, а значајан допринос њеној атрактивности и богатству понуђених сазнања дали су: др Славица Вујовић, ауторка изложбе, Мина Лукић из Центра за музеологију и херитологију из Београда, чланице Стрељачког клуба НС 2002: Светлана Бркић, Анастазија Цепф, те Андрија Кадић, који су имали свесрдну помоћ у Снежани Мишић, Јелени Огњановић и Мирослави Жарков из Галерије Матице српске.

Друга по реду Креативна радионица за децу, која се бавила темом из средњег века – кроз причу о Тврђави Бач окупила је овога пута децу из приватне основне школе „Ћирило и Методије“ из Новог Сада. Радионица је била веома динамична, изазвала је интересовање и интеракцију у раду са децом. И овом приликом владало је интересовање за тему оружја, која је обогаћена причом о стрели и луку. Саставни део радионице чинило је бојење припремљених цртежа на тему хералдике и креирање властитог грба. И овом приликом, полазници су сазнали о стрипу Чаробне авантуре из прошлости, а захваљујући поклонима у штампаној и дигиталној форми стрипа – сећање на пријатне тренуте проведене на радионици биће могуће оживети... захваљујемо се Галерији Матице српске и Центру за музеологију и херитологију на труду око документовања радионице.


 

ОДРЖАНA КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА ДЕЦУ СА ТЕМОМ
ЖИВОТ У СРЕДЊОВЕКОВНОМ ЗАМКУ – ТВРЂАВА БАЧ (10.9.2016)

 

У оквиру изложбе Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача и обележавања Дана европске баштине у Галерији Матице српске oдржанa je креативна радионица за децу са темом Живот у средњовековном замку – Тврђава Бач.

Радионицу je водила Весна Главочевић, директoрка Фонда Векови Бача из Бача, у сарадњи са др Славицом Вујовић, ауторком изложбе, др Милицом Божић Маројевић из Центра за музеологију и херитологију из Београда и мр Снежаном Мишић из Галерије Матице српске и Алексом Црквењаковим, младим витезом.

Креативна радионица за децу се овог пута у Галерији Матице српске бавила животом у средњовековном замку, причајући ову причу кроз Тврђаву Бач. Деца су на пригодан начин била упозната са животом у Донжон (бранич) кули. Посредством предметима који су пронађени током археолошких ископавања, као што је камено ђуле, делови ентеријера палата могли су прошлост довести у везу са садашношћу, што је разигравало њихову машту и повећавало радозналост. Посебну пажњу код деце изазвале су реплике оружја (поклон Музеја Војводине) и долазак витеза, који је одговарао на бројна њихова питања. Како би што боље разумели време витезова и како су били обучени, као и улогу сваког од делова оклопа, деца су као некада копљоноше помагала витезу да се обуче. Саставни део радионице чинило је бојење припремљених цртежа и цртање на тему радионице. Такође, полазници радионице упознати су са серијом стрипа Чаробне авантуре из прошлости, који је настао у оквиру пројекта Векови Бача, а чији су један број добили и на поклон.


 

ОДРЖАН ФОРУМ: „ХРИСТОФОР ЖЕФАРОВИЋ ‒ ИСТРАЖИВАЊА И КОНЗЕРВАЦИЈА",
1. СЕПТЕМБАР 2016.

 

Медијатори: Дејан Радовановић, историчар уметности, мр Јасна Гулан, сликар конзерватор

Форум је окупио стручњаке из неколико новосадских инстуција: Галерије Матице српске, Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Музеја Војводине и Музеја Града Новог Сада. Садржао је три тематска дела. У првом, уводном делу, Дејан Радовановић је изложио и анализирао естетске вредности дела Христофора Жефаровића у контексту историјских прилика и духа његовог времена. Други део форума био је посвећен истраживањима технике и технологије бођанског фрескосликарства, где је Јасна Гулан изложила део резултата систематских мултидисциплинарних испитивања, која су спровођена током 2007–2013. Трећи тематски део форума био је посвећен конзерваторско рестаураторским радовима, који су извођени у припрати бођанског храма од 2013-2015. године, а које води Синиша Зековић, сликар конзерватор-саветник Покрајинског завода.

У живој дискусији учесници су износили своја искуства и резултате испитивања на зидном сликарству. То је била прилика да се паралелно сагледа употреба пигмената и везива на зидним сликама у Србији, које датирају из различитих периода. У дискусији су учествовали: др Бојан Миљевић, физичар и Снежана Вучетић, технолог са Технолошког факултета у Новом Саду, др Даниела Королија-Црквењаков, конзерватор Галерије Матице српске, др Славица Вујовић и сликари конзерватори Покрајинског завода: Владимир Петровић, Марио Вукнић Мирослав Закић.

У закључном делу апострофиран је двоструки значај испитивачких радова на зидном сликарству. Резултати истраживања опредељују методе конзерваторског тремана, а такође велики значај има даља обрада резултата испитивања у циљу утврђивања континуитета развоја сликарских техника у Србији. До краја 2016. године биће окончани конзерваторско-рестаураторски радови на живопису припрате бођанског храма. Међутим, пред тимом конзерватора предстоји огроман и сложен посао на конзервацији тешко оштећених зона живописа у наосу, певницама и олтару. Планирано је да се највећи део радова заврши 2022. године, када се обележава јубилеј – 300 година од изградње бођанског храма.


 

ФОРУМ: „ХРИСТОФОР ЖЕФАРОВИЋ ‒ ИСТРАЖИВАЊА И КОНЗЕРВАЦИЈА",
1. СЕПТЕМБАР 2016.

 

У четвртак, 1. септембра 2016. године у 13.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, у оквиру манифестације Дани европске баштине одржаће се Форум: Христофор Жефаровић ‒ истраживања и конзервација.

У склопу изложбе ''Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача'' одржавају се форуми посвећени актуелним темама и пројектима заштите културног наслеђа. Изложба којом је приказан пројекат „Векови Бача“ представила је изванредну галерију резултата истраживања и конзервације зидног сликарства манастира Бођани. Кроз дискусију заинтересованих учесника, о историјским, естетским и техничким димензијама Жефаровићевог дела, а посебно аспекту физичке заштите од пропадања, разматраће се везе историчара уметности, конзерватора и научника из области природних наука, као и потенцијали интердисциплинарне сарадње. Значајан сегмент представљају упоредна истраживања Жефаровићевог живописа са старим сликарским приручницима, као и реконструкција методолошких и сликарско-технолошких поступака овог уметника.

Модератори: мр Јасна Гулан и Дејан Радовановић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе. 

ОДРЖАН ФОРУМ НА ТЕМУ
„РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ ЗАСНОВАНИ НА КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ: СТАЊЕ И МОГУЋНОСТИ"

 


Пратећи програм изложбе Како очувати и користити наслеђе –

Десет година развојног пријекта интегративне заштите наслеђа „Векови Бача“

среда, 3. август 2016, Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад

Форуму „Развојни пројекти засновани на културном наслеђу: стање и могућности" претходило је треће по реду стручно тумачење изложбе, у коме су поред ауторке др Славице Вујовић учествовали: Зоран Вапа, директор Завода (о јубилеју - 65 година Покрајинског завода), Дејан Радовановић, историчар уметности, Марио Вукнић и Владимир Петровић, конзерватори рестауратори, Весна Главочевић, директорка Фонда „Векови Бача“, проф.др Драган Булатовић, оснивач Центра за музеологију и херитологију и Милорад Попов, историчар. Овај вид динамичног и свеобухватног стручног тумачења изложбе добио је добар одазив и пријем код публике. Блиским сусретима публике са носиоцима појединих активности, и овог пута допринела је др Даниела Королија Црквењаков – и у улози представника домаћина Галерије Матице српска и драгоценог сарадника пројекта.

Форум „Развојни пројекти засновани на културном наслеђу: стање и могућности" надовезао се на изложено током стручног тумачења, развијајући се у живу и квалитетну дискусију, коју су усмеравали Зоран Вапа и др Славица Вујовић. Током разговора потврђено је да се ради о актуелној и занимљивој теми, која је окупила бројне и компетентне саговорнике. Форум је окупио представнике: завода за заштиту споменика културе (Покрајинског, Републички и Града Новог Сада), Галерије Матице српске, научно-образовних институција (Технолошки факултет у Новом Саду и Филозофски факултет у Београду), локалних заједница (Бач, Темерин, Жабаљ), невладиног сектора из Београда, Новог Сада и Оџака, као и појединаца, представника медија.

Иако је током разговора преовладавало довођење културног наслеђа у везу са економским развојем преко туризма, указивало се и на ширу улогу наслеђа. Најновија истраживања управо су указала на утицај који наслеђе има на економски, социјални и културни развој и животну средину. Пројекат Векови Бача“ управо кроз препознавање значаја територије као културног предела и интерпретацију културног наслеђа кроз модел дифузне музеализације - планира темељити развој кроз вишеструки утицај наслеђа на увећање квалитета живота савременика.
погледајте фото галерију на Facebook страници Галерије Матице српске

 


ФОРУМ „РАЗВОЈНИ ПРОЈЕКТИ ЗАСНОВАНИ НА КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ: СТАЊЕ И МОГУЋНОСТИ"

 

Настављајући са пратећим програмом изложбе Како очувати и користити наслеђе – Десет година развојног пријекта интегративне заштите наслеђа „Векови Бача“ у среду, 3. августа у 12.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће одржано стручно вођење кроз изложбу ауторке др Славице Вујовић, архитекте - конзерватора Покрајинског завода за заштиту споменика културе и координатора пројекта Векови Бача, са члановима тима, а потом у 13.00 сати започиње и други по реду Форум са темом „Развојни пројекти засновани на културном наслеђу: стање и могућности".

На форуму ће бити представљена актуелна тема локалног и ширег друштвеног развоја заснованог на културном наслеђу. Амбијент изложбе, богат документима о резултатима десетогодишњег рада на подручју општине Бач представља изванредну подлогу за дискусију о постојећем стању за покретање и реализацију развојних пројеката и могућностима.
Најављена тема развијаће се у више праваца:

- потенцијали сакралног наслеђе - сакралнa топографијa

- потенцијали фортификационог наслеђа као развојног ресурса

- нематеријално културно наслеђе као основ за културни и (привредни) развој

- интерпретација културног наслеђа као основ за културни и (привредни) одрживи развој


Модератор форума су Зоран Вапа, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе и др Славица Вујовић.

Срдачно,
Покрајински завод

ОДРЖАН ПРВИ ФОРУМ НА ТЕМУ
„УЛОГА САВРЕМЕНЕ НАУКЕ У ЗАШТИТИ НАСЛЕЂА“

 

У среду 27. јула 2016. године започета је у 12 сати најављена серија стручних вођења и тематских разговора, који се одвијају у оквиру пратећег програма изложбе Како очувати и користити наслеђе – десет година резвојног пројекта интегративне заштите „Векови Бача“. Изложбу су тумачили др Славица Вујовић, ауторка изложбе, Растко Влајковић, архитекта конзерватор и Оливера Брдарић, конзерватор рестауратор из Покрајинског завода зазаштиту споменика културе и проф. др Јоњауа Раногајец и Снежана Вучетић са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду. Посетиоци су пажљиво пратили излагања, показујући и кроз питања и коментаре интересовање за теме представљене на изложби.
Форумом „Улога савремене науке у заштити наслеђа“ започети су разговори на тему заштите и очувања културног наслеђа као свеобухватног и мултидисциплинарног процеса.
Након увода у тему, модератор форума проф. др Јоњауа Раногајец је заједно са Снежаном Вучетић представила могућности истраживања материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету у Новом Саду, као једне од првих научно-образовних институција у Србији која је препознала важност оваквих истраживања и константно радила на стварању амбијента и оснаживању истраживачних капацитета. Проф. др Раногајец је изложила искуства стечена у оквиру међународног истраживачког пројекта „ХЕРОМАТ“, финансираног средствима ЕУ, у оквиру којега су дизајнирани и произведени консолидант и фотокаталитичка превлака са циљем да се заштите аутентични материјали и продужи њихово трајање.
Проф. др Синиша Марков говорио је о микроорганизмима у биореградацији материјала у културном наслеђу, о употреби биоцида и алтернативама, што је изазвало интересовање ученика форума и подстакло на дискусију.
На крају форума модераторка је изнела иницијативу да Технолошки факултет настави са давањем доприноса теми „Улога савремене науке у заштити наслеђа“ у години обележавања јубилеја Покрајинског завода за заштиту споменика културе и пројекта „Векови Бача“ кроз организацију три тематске радионице у новооснованој Лабораторији за материјале у културном наслеђу. Предложено је одржавање следећих радионица:

- среда 19.10.2016.
Зидане структуре: феномени деградације и начини њиховог решавања – Тврђава Бач

- среда 23.11.2016.
Зидно сликарство: феномени деградације и начини њиховог решавања – Манастир Бођани

- среда 21.12.2016.
Штафелајно сликарство: конзервација ослоњена на претходна истраживања – Тајна вечера, аутор П. Сенсера 1737. 


НАЈАВА ФОРУМА ЗА 27. ЈУЛ 2016.

 

Поштовани,

За време трајања изложбе Како очувати и користити наслеђе – Векови Бача, која је отворена 15.7.2016. у Галерији Матице српске у Новом Саду, биће одржано неколико стручних вођења и тематских разговора, као својеврсни форум о актуелним питањима теорије и праксе савремене заштите културног наслеђа. Сваком резговору претходиће стручно вођење кроз изложбу са почетком у 12.00 часова ауторке др Славице Вујовић, архитекте- конзерватора Покрајинског завода за заштиту споменика културе и вође интегративног пројекта заштите наслеђа Векови Бача.
Амбијент изложбе, богат документима о истраживањима и резултатима десетогодишњег рада на подручју општине Бач представља изванредну подлогу за дискусију о могућим приступима и вечитим дилемама које карактеришу динамичну област заштите културног наслеђа.
Форум почиње у среду, 27. јула у 13. часова, темом везаном за улогу савремене науке у заштити наслеђа. Биће представљене могућности истраживања материјала у културном наслеђу на Технолошком факултету у Новом Саду, као једне од првих научних институција у Србији која је препознала важност оваквих истраживања и констатно радила на стварању амбијента и оснаживању истраживачних капацитета. Најављена тема ће се развити у три правца:

- Микроорганизми у биодеградацији историјских материјала

- Нови материјали у заштити културног наслеђа

- Однос микроорганизама према биоцидима и фотокаталитичким материјалима

Модератор форума је проф. др Јоњауа Раногајец.

Срдачно,
Покрајински завод

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ
- ДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ИНТЕГРАТИВНЕ ЗАШТИТЕ НАСЛЕЂА "ВЕКОВИ БАЧА""

 

Изложба „Како очувати и користити културно наслеђе – Векови Бача“ која је уприличена у оквиру обележавања 65 година од оснивања Покрајинског завода, почела је свој живот у петак 15. јула 2016. године у инспиративној сали на другом спрату Галерије Матице српске. Ако је судити по отварању, изложба би и надаље требала будити интересовање публике, нудећи јој нова сазнања из саопштеног и илустрованог материјала на паноима, али и из података који се сазнају о изложеним артефактима (иконе из Збирке икона Галерије Матице српске и копије фресака бођанског сликарства из Збирке копије фресака ГМС, као и материјал пронађен током археолошких ископавања утврђеног замка у Бачу).

Отварању изложбе присуствовао је значајан број посетилаца, забележиле су га три телевизијске екипе, а догађај је добио медијску пажњу кроз најаву и извештавање више новинских кућа са овог догађаја. Фотографије Галерије Матице српске забележиле су интересовање публике.

Следи најава тематских форума, који ће се одржавати у оквиру пратећих програма изложбе. 

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ
- ДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ИНТЕГРАТИВНЕ ЗАШТИТЕ НАСЛЕЂА "ВЕКОВИ БАЧА"" 

 

ИЗЛОЖБА "КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ
- ДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ИНТЕГРАТИВНЕ ЗАШТИТЕ НАСЛЕЂА "ВЕКОВИ БАЧА""

 


Поштовани,

Срдачно Вас позивамо на отварање изложбе "Како очувати и користити културно наслеђе - десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа "Векови Бача"" која ће се одржати у петак, 15. јула 2016. године у 12 сати, у Галерији Матице српске.

С поштовањем,

Покрајински завод за заштиту споменика културе Петроварадин

 

преузмите позивницу