3Д ИЗЛОЖБА "КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ:
ДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ИНТЕГРАТИВНЕ ЗАШТИТЕ ВЕКОВИ БАЧА"

 

Медија центар "Одбрана" поставио је на свој сајт 3Д изложбу "Како очувати и користити културно наслеђе: десет године развојног пројекта интегративне заштите Векови Бача". Изложбе траје до среде 19 .07. 2017...пожурите да је посетите уживо!

3Д ИЗЛОЖБА

 

Такође вас позивамо на трећи, последњи у низу форум "Конзерваторски проблеми као подстицај за нове научне доприносе", који воде Дејан Радовановић и проф. др Јања Раногајец. Очекујемо вас, биће доста тога занимљивог да се чује и види о томе шта су Покрајински завод и Лабораторија за испитивање материјала у културном наслеђу заједно урадили на очувању културног наслеђа.

 

ОДРЖАН ДРУГИ ФОРУМ У ОКВИРУ ИЗЛОЖБЕ „КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ“
НА ТЕМУ „ДИФУЗНИ МУЗЕЈ У КУЛТУРНОМ ПРЕДЕЛУ“

 

Форум, који се бавио још једном веома актуелном темом „Дифузни музеј у културном пределу“ отворен је поздравном речју Јелене Кнежевић, из Медија центра „Одбрана“, које је подсетила на историјат Ратничког дома и на развој идеје о оснивању музеја и галерије. Уследило је уводно обраћања медијатора проф. др Драгана Булатовић, које је праћено снимцима Тврђаве Бач, направљеним из ваздуха, посведочило особеност овог војвођанског равничарског предела и оправданост примене дифузне музеализације; и др Гордане Митровић, која је указала на дуги континуитет у разумевању садајства заштите природног и културног наслеђа у Србији и на израду Предлогу правилника о критеријумима за идентификацију предела и начина процене њихових значајних и карактеристичних обележја. Уследила је жива дискусија у којој су између осталих учествовали: проф. др Јасминка Цвејић, дугогодишњи борац за примену Европске конвенције о пределу, Душан Ђурић, аутор промотивног филма „Прелепи Бач“, приказаног у оквиру форума, Дејан Радовановић, др Мирјана Ђекић, указујући на осетљивост народног градитељства, др Даниела Королија Црквењаков, др Славица Вујовић, Милорад Станојевић, капетан корвете и Милорад Попов. У спонтаном истицању постигнутог у оквиру Векова Бача и бројних проблема, попут непостојања културног предела као врсте културног наслеђа у законодавству Србије, непостојања јединственог информационог система за наслеђе, недостатка стручњака и одговарајућег образовања, ипак је надвладала позитивна енергија филозофије малих корака, истрајности, посвећености и умрежавања, чинећи диверзију непрестаном чекању бољих услова деловања – кроз створање оквира за очување наслеђа. А културни предео је свакако прави оквир у коме се тај искорак може и десити ...

 

Пратећи програм изложбе „Како очувати и користити културно наслеђе: десет година развојног пројекта интегративне заштите Векови Бача“ одвија се по утврђеном плану и са пуно лепе енергије и синергије. Досадашња два форума, два вођења и две дечје радионице показале су да постоји интересовање у јавности за тему о којој говори изложба, али и да су се око ње окупили различити учесници – од конзерватора, херитолога, шире стручне и научне заједнице, до представника Министарства одбране, љубитеља наслеђа, предшколске установе Мајски цвет ...
У овим програмима несебично се залаже тим Центра за херитологију и музеологију, на челу са проф. др Драганом Булатовићем, током којих су се Мина Лукић и Андрија Кадић, поред вођења дечјих радионица окушали и као тумачи изложбе, што су свакако учили и од Дејана Радовановића, који сваки пут обогати вођење новим аспектима, или начином на који их интерпретира, окружен изложеним.

Фотографије најбоље сведоче о атмосфери, побуђеној пажњи и о труду у реализацији:

- прве (6.7.2017.) и друге дечја радионица (13.7.2017.) "Буди и ти витез - напад и одбрана у средњовековној тврђави"

- првог (5.7.2017.) и другог стручног вођења (12.7. 2017.)

 

 

ОДРЖАН ПРВИ ОД ТРИ ПЛАНИРАНА ФОРУМА У ОКВИРУ ИЗЛОЖБЕ „КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ“ У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

 

У уторак 4. јула 2017. са почетком у 11 сати одржан је први од три планирана форума у оквиру изложбе „Како очувати и користити културно наслеђе: десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа Векови Бача“. За овај форум је изабрана актуелна тема „Рехабилитација културног наслеђа – студија случаја Фрањевачки самостан у Бачу“. Након уводног обраћања модератора проф. др Милана Попадића и др Славице Вујовић уследила је дискусија у којој су учествовали: Светлана Ђукић, Естела Радоњић Живков и проф. др Драган Булатовић. Изнет је став да се од Векова Бача очекује да изнедре применљив модел управљања и одрживости конзервације и сарадње са локалном заједницом – заправо да постане препознатљив модел рехабилитације културног наслеђа.

 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „КАКО ОЧУВАТИ И КОРИСТИТИ КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ – ДЕСЕТ ГОДИНА РАЗВОЈНОГ ПРОЈЕКТА ИНТЕГРАТИВНЕ ЗАШТИТЕ НАСЛЕЂА ВЕКОВИ БАЧА“
У ДОМУ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ У БЕОГРАДУ

 


У петак, 30. јуна у 13.00 сати
у Великој галерији Дома Војске Србије, Браће Југовића 19, Београд, Асја Драча Мунтеан, помоћница министра културе за међународну сарадњу, европске интеграције у области културе свечано је отворила изложбу Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Петроварадин Кaкo очувати и користити културно наслеђе – десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа Векови Бача, која је своје прво појављивање у јавности имала у Галерији Матице српске (15.7-17.10.2016). Изложбу у Београду су подржали Галерија Матице српске, Технолошки факултет Универзитета у Новом Саду, Центар за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду и Фонд „Векови Бача“, Бач, уз несебично залагање домаћина Медија центра „Одбрана“.

 

Али, пре овог отварања било је доста активности и уложеног труда. Урађен је пратећи материјал – домаћин изложбе, Медија центар „Одбрана“ је урадио дизајн каталога, електронских позивница, плаката и великог банера, који прилажемо. Потом се тај велики банер нашао на фасади Дома Војске Србије, што нас чини посебно поносним!

Нa Видовдан, 28. јуна 2017. уследило је преношење изложбе из депоа Галерије Матице српске у Новом Саду у Велику галерију Дома Војске у Београду. По паное и експонате је дошао камион у пратњи војне полиције, а све је то текло под будним оком Весне Мијатовић Вујић. Придодати су и нови експонати из Галерије Матице српске (копије фресака Христофора Жефаровића), али и један веома вредан фрагмент камене пластике из 13. века из Бача, позајмица из Музеја Војводине. О томе да све прође како треба бринули су Пеђа Топћ из Завода и Дарко Деспотовић из ГМС. У овој фази заиста је било задовољство осећати се делом тима и институција које лепо сарађују...

 

Постављање изложбе у Великој галерији Дома Војске Србије у четвртак 29. јуна 2017. било је посебно задовољство. Нашавши се у потпуно другачијем простору, од сале 20. века у Галерији Матице српске, који је интегралан и као такав погодан за концепт континуитета приче, одлучено је да се доприноси Векова Бача представe у већем простору са белим зидовима и у мањем простору са црним зидовима – као примарне и изведене активности.


Увод – О Покрајинском заводу и претходним активностима на истраживању и техничкој заштити.
Прва целина – вредности наслеђа, приступ и Тврђава Бач
Друга целина – Тајна вечера – манастир Бођани и Фрањевачки самостан у Бачу
Трећа целина – култ Богородице и спашавање фрескосликарства Христифора Жефаровића
Простор са црним зидовима: наука, популаризација, локална заједница и дифузна музеализација

 

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ НАЈАВИО ЈЕ "ДНЕВНИК"

 

 

Само свечано отварање 30. јуна 2017. је био догађај који ће се дуго памтити. Почетак живота изложбе обележиле су лепе речи говорника: Асје Драче Мунтеан, помоћнице министра културе за међународну сарадњу и европске интеграције у области културе (која је отворила изложбу), капетана бојног брода Петра Бошковића, начелника за односе са јавношћу Министарства одбране, др Небојше Кузманова, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине. Иако је био изузетно топао дан, публика је била бројна и веома репрезентативна. Међу фотографијама, које верно сведоче о догађају налазе се и оне које су нам уступили из Медија центра „Одбрана“, на чему се захваљујемо.
Догађај су забележили у извештајима и прилозима ТАЊУГ, РТС 1 – Културни дневник и Медија центар „Одбрана“, Вечерње новости, а прати се и кроз друштвене мреже.

 

ИЗВЕШТАЈ "ТАНЈУГА"

 

"КУЛТУРНИ ДНЕВНИК" РТС-А

 

МЕДИЈА ЦЕНТАР "ОДБРАНА"

 

"ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ"

 

Након отварања и послужења у салонима, заједно са кулинарским специјалитетима из Дидине куће у Бачу и члановима КУД-а „Младост“ из Бача, обученим у народну ношњу, уследило је прво стручно тумачење изложбе. Вођење је започело обраћањем ауторке, да би се потом укључивали редом како то налаже поставка: Небојша Станојев, археолог; Дејан Радовановић, историчар уметности; Оливера Брдарић конзерватор сликар, проф. др Јања Раногајец, технолог, проф. др Драган Булатовић, историчар уметности и Весна Главочевић испред Фонда „Векови Бача“.