27. ЈУНА 2019. СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МУЗЕЈСКО-ОБРАЗОВНИХ САДРЖАЈА
У ОБНОВЉЕНОМ ФРАЊЕВАЧКОМ САМОСТАНУ У БАЧУ

Покрајински завод, као иницијатор и носилац Пројекта рехабилитације Фрањевачког самостана у Бачу (део пројекта „Векови Бача“), са поносом обавештава да ће у четвртак 27. јуна 2019. бити свечано отворени за јавност музејско-образовни садржаји у овом споменику културе. Фрањевачки самостан у Бачу је у периоду 2016-2018. обновљен захваљујући значајној донацији Европске уније, док су опремање и припрему музејских поставки финансирали Министарство културе и информисања и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Археолошка збирка у ходнику, уз цркву говори о дугом континуитету коришћења овог светог места, почев од остатака из римског периода, преко романике, готике, ренесансе, до барока.

У западном ходнику врата музејских соба су још увек затворена за јавност, али ће се ускоро широм отворити. У две собе ће се излагати традиционални текстил са свим богатством техника ткања (материјал: памук, конопља, свила и вуна),израде чипке, где се може видети чудновата разноврсност мотива и орнамената.

У сакралној збирци се излажу предмети везани за култ, сакупљани од 18. века, који омогућавају да се посетиоци надахну уметношћу, али и да сазнају много тога што највероватније нису знали.

Обновљени рефекторијум је опремљен за прихват корисника различитих програма.

Комплекс Фрањевачког самостана у Бачу – заправо је јединствени експонат ретке слојевитости и место где се може разумети живот и суживот у Бачу кроз векове!

Покрајински завод је овај значајан резултат постигао у партнерској сарадњи са: Музејом Војводине, Етнографским музејом из Београда, Министарством културе Хрватске, Центром за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, Студијом Д арт из Новог Сада, Музејском јединицом „Векови Бача“ у саставу НБ „Вук Караџић“ Из Бача и Дидином кућом из Бача.

Велико хвала свима!