ПОЧЕТАК РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА РЕХАБИЛИТАЦИЈЕ ФРАЊЕВАЧКОГ САМОСТАНА У БАЧУ

 

 

Дана 16.11.2016. у Фрањевачком самостану у Бачу одржан je састанак са којим jе званично отпочелa реализација пројекта рехабилитације Фрањевачког самостана у Бачу. Састанку су присуствовали представници Делегације Европске уније у Републици Србији на челу са Светланом Ђукић, директорком пројекта, SAFEGE DOO, надзора над радовима: Предраг Јошић, Министарства културе и информисања - одсек за европске интеграције: Мира Турковић, Покрајинског завода: др Славица Вујовић и Растко Влајковић; Фонда „Векови Бача“: Весна Главочевић; извођача: Орнамент-Инвестинжењеринг д.о.о. Београд и Слован Прогрес д.о.о. Селенча; Провинције Св. Ћирила и Метода из Загреба: фра Звонимир Лутровић и Фрањевачког самостана у Бачу: фра Јосип Шпехар, настојатељ.

На састанку су издискутовани начин рада, редовни седмични и месечни састанци, рок за израду динамичког плана радова, који би требало да буде усклађен са временским условима. Такође, учесници су упознати са археолошким радовима које води Покрајински завод, а обављају се на местима где су пројектом планирани ровови за полагање инсталација. Прво се истражују трасе изван самостана, а планирани су и остале локације (унутар квадрата и у ходницима).

После састанка представници Делегације ЕУ и Министарства културе посетили су екипу Етнографског музеја и Покрајинског завода, која вредно ради на обради самостанских текстилија за потребе формирања музејске збирке, као и екипу Покрајинског завода у Манастиру Бођани, која ужурбано приводи крају овогодишње радове на јединственом фреско-сликарству Христофора Жефаровића.

Уследио је сусрет са председником општине Драганом Сташевићем у свечаној сали Општине Бач, на коме је изложено оно што је договорено на састанку у Фрањевачком самостану. Предочени су и даљи кораци, као и очекивани утицај, који би започети радови требало да имају за развој туристичке и културне понуде Бача.