ПОЧЕЛА СА РАДОМ ШКОЛА ИСПИТИВАЊA МАТЕРИЈАЛА У КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

 

18. и 19. јануара 2017. године одржана је 1. Зимска школа испитивања материјала у културном наслеђу, као почетна активност Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу при Катедри за инжењерство материјала Технолошког факултета у Новом Саду. Оснивање и рад Лабораторије, прве ове врсте код нас, подржали су Покрајински завод и Галерија Матице српске,што је и озваничено потписивањем Споразума о партнерској сарадњи у формирању и коришћењу Лабораторије 30.12.2014. године.

На отварању Школе говорили су проф. др Радомир Малбаша, декан Технолошког факултета, проф. др Јања Раногајец, шеф Катедре за инжењерство материјала и Лабораторије, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода и др Даниела Королија Црквењаков, помоћница управнице Галерије Матице српске. Уводно предавање, на тему „ Значај испитивања материјала у културном наслеђу“ одржала је др Славица Вујовић, архитекта конзерватор, саветник Покрајинског завода.

Програм Школе за испитивање материјала у културном наслеђу у 2017. години садржи још четири сесије: пролећну, летњу, јесењу и 2. зимску. Полазници Школе су и конзерватори Покрајинског завода.

преузмите програм Зимске школе и распоред за 2017. годину