OДРЖАНА ПРОЛЕЋНА ШКОЛА ИСПИТИВАЊА МАТЕРИЈАЛА У КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

 

6. и 7. aприла 2017. године одржана је пролећна сесија Школе за испитивање материјала у културном наслеђу, као наставак активности започете 18.01.2017. Током дводневног програма школе фокус је био на зиданим структурама. Представљена ја сарадња Лабораторије и Покрајинског завода на студијама случаја - Тврђави Бач, Базилици Арача и Српској православној цркви у Ади. Заједничким излагањима конзерватора (др Славица Вујовић и Светлана Бакић) и научника окупљених око Лабораторије (проф. др Јања Раногајец, проф. др Синиша Марков, Ана Видаковић, Снежана Вучетић и др Бојан Миљевић). доказана је мултидисциплинарност на делу. Примери сарадње на испитивањима материјала и избору материјала за конзервацију Тврђаве Бач и Базилике Арача потврдили су сложеност проблематике и нужност наставка стицања и ширења знања и вештина.

У оквиру пролећне школе одржано је гостујуће предавање Ратка Иванушеца, историчара уметности под називом "Средњовекевна фортификацијска архитектура- структурне одреднице (камен и опеке)". У оквир предавања приказан је и филм, који је настао као део истоимене конзерваторске изложбе, финансиране средствима Министарства културе Републике Хрватске, Управе за заштиту културне баштине, Конзерватроског одељења у Славонском Броду, Хрватска.

Неизоставан део школе чинио је и практичан рад на опреми са експертима Лабораторије, у коме су учествовали и конзерватори Покрајинског завода: Оливера Брдарић, Јасна Гулан, Маја Величковић, Растко Влајковић, Владимир Петровић и Бранислав Милићевић, који су се истакли и током представљања резултата практичног рада.

преузмите програм Пролећне школе и распоред за 2017. годину

 

погледајте чланак о Пролећној школи у Маgyar Szo-u


 

ПОЧЕЛА СА РАДОМ ШКОЛА ИСПИТИВАЊA МАТЕРИЈАЛА У КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

 

18. и 19. јануара 2017. године одржана је 1. Зимска школа испитивања материјала у културном наслеђу, као почетна активност Лабораторије за испитивање материјала у културном наслеђу при Катедри за инжењерство материјала Технолошког факултета у Новом Саду. Оснивање и рад Лабораторије, прве ове врсте код нас, подржали су Покрајински завод и Галерија Матице српске,што је и озваничено потписивањем Споразума о партнерској сарадњи у формирању и коришћењу Лабораторије 30.12.2014. године.

На отварању Школе говорили су проф. др Радомир Малбаша, декан Технолошког факултета, проф. др Јања Раногајец, шеф Катедре за инжењерство материјала и Лабораторије, Зоран Вапа, директор Покрајинског завода и др Даниела Королија Црквењаков, помоћница управнице Галерије Матице српске. Уводно предавање, на тему „ Значај испитивања материјала у културном наслеђу“ одржала је др Славица Вујовић, архитекта конзерватор, саветник Покрајинског завода.

Програм Школе за испитивање материјала у културном наслеђу у 2017. години садржи још четири сесије: пролећну, летњу, јесењу и 2. зимску. Полазници Школе су и конзерватори Покрајинског завода.

преузмите програм Зимске школе и распоред за 2017. годину